In Amsterdam kunnen specialisten en chirurgen tegenwoordig operaties oefenen met behulp van virtual reality. Dit is mogelijk door het AMC en het VUmc. Verwacht wordt dat de specialisatie van chirurgen hierdoor minder lang dan de hoge zes jaar zal duren. Bovendien biedt het nieuwe kansen voor chirurgen in ontwikkelingslanden.

Simpele operaties oefenen

Vanaf de opening kunnen er elk jaar ongeveer 3.000 artsen operaties oefenen. Het centrum heet het ASC, Amsterdam Skills Centre for Health Sciences. Artsen over de hele wereld kunnen naar dit internationale centrum komen om operaties in virtual reality te oefenen.

Op dit moment is het echter alleen nog maar mogelijk om eenvoudigere operaties te oefenen. Bijvoorbeeld een operatie aan de knie of een keizersnede. Het zal nog even duren voordat het centrum ingewikkeldere operaties kan gaan oefenen, maar gehoopt wordt dat er in de toekomst ook bijvoorbeeld hartoperaties geoefend kunnen gaan worden. Uiteraard zullen de beginnende chirurgen ook nog wel in de echte wereld moeten oefenen voordat ze het allemaal zelfstandig mogen uitvoeren.

Foto van een operatie met chirurgen

Waarom is dit nodig?

Chirurgen moeten veel oefenen voordat ze echt gespecialiseerd zijn aan zelfstandig aan de slag kunnen. Eerst moeten ze afwachten tot de nodige operaties voor de specialisatie voorbij kwamen. Met virtual reality kunnen de chirurgen op elk moment van de dag een operatie oefenen en zijn hierdoor niet afhankelijk van de hoeveelheid patiënten.

Ontwikkelingslanden

Het ASC wil deze technologie niet alleen voor eerste wereld landen beschikbaar stellen. Het plan is om ook een snelle opleiding te ontwikkelen tot basischirurg speciaal voor ontwikkelingslanden. Volgens dit plan kunnen beginnende chirurgen hiermee binnen één jaar eenvoudige operaties leren die ze in bijvoorbeeld Afrika kunnen uitvoeren.

Niet voor consumenten

Ben je teleurgesteld dat jij deze operaties niet kan oefenen in een virtuele wereld? Geen zorgen! Het computerspel Surgeon Simulator zorgt ervoor dat jij nu ook een chirurg kan worden. Neem het spel wel met een korreltje zout, want heel realistisch is het niet. De operaties kloppen niet altijd helemaal. Echter zal het wel voor heel wat uurtjes plezier zorgen!

Is deze nieuwe technologie een goede aanwinst voor beginnende chirurgen of is het weggegooid geld? We zijn benieuwd wat jij hier van vind. Laat hieronder je reactie achter!