Al jaren groeit de e-commerce over de hele wereld. Mensen houden van het gemak van online shoppen en oriĆ«nteren zich zelfs ook vaak online voor ze de winkels in gaan. Het nadeel aan online shoppen is dat producten niet altijd helemaal aan je verwachtingen voldoen. ‘Deze trui leek blauw en niet grijs op de foto’s’, ‘Ik dacht dat de tas groter zou zijn’ of ‘deze kussens blijken toch niet bij het interieur te passen’. Veel producten worden door deze andere verwachtingen retour gestuurd. Dit kost de consument en het bedrijf tijd en geld. Bovendien zijn al die retourzendingen slecht voor het milieu.

Met augmented reality is hier een oplossing voor gevonden. In steeds meer webwinkels kun je tegenwoordig de producten namelijk overal plaatsen. Hoe zien de kussens eruit op je bank? Of hoe groot is die tas? Je kunt het nu zien voordat je de producten besteld. Door middel van augmented reality kun je met je telefoon of tablet via de camera producten virtueel in de ruimte plaatsen. Je kunt er omheen lopen, het product van heel dichtbij bekijken of juist van veraf. Zo krijg je een goede indruk van de grootte en kleur van het product.

Maar bij welke webwinkels kun je nu al producten bekijken met augmented reality? Steeds meer winkels volgen de trend om augmented reality te integreren en ze proberen er allemaal een eigen draai aan te geven. Hier zijn een aantal voorbeelden van winkels die augmented reality gebruiken of hebben getest:

IKEA
Bij Ikea kun je met behulp van de augmented reality app meubelstukken in je huis plaatsen. Door het scannen van codes in de catalogus van Ikea komt het meubelstuk tevoorschijn. De app projecteert een 3D-model van de meubels in de ruimte. Past het meubel wel of toch maar verder zoeken? Deze optie is sinds deze zomer ook mogelijk binnen de app van Wehkamp.

GAP
Gap heeft een pilot gedaan met de app DressingRoom. Je kiest een avatar met jouw lichaamstype. Deze avatar verschijnt in de ruimte via je telefoon en je kunt deze vervolgens bewegen en er omheen lopen. Kijk hoe de kleding eruit ziet vanuit alle hoeken en koop de kleding direct in de app.

AMAZON
Amazon biedt ook augmented reality aan. Draai het product, zoom in, zoom uit en verplaats het naar de gewenste plek in de ruimte. In het onderstaande filmpje krijg je een goede indruk van hoe deze technologie precies in zijn werk gaat.