De rechtszaak tussen Facebook en de gameontwikkelaar ZeniMax is geëindigd in een schikking. Het heeft even geduurd, maar na vier jaar is de zaak om de Oculus VR opgelost. Lees snel verder wat er is gebeurd!

Vier jaar geleden, in mei 2014, klaagde de gameontwikkelaar ZeniMax Facebook aan. Hierbij werd Facebook beschuldigd van het stelen van intellectueel eigendom van Zenimax. Dit zou gebruikt zijn voor de ontwikkeling van de Oculus Rift. Deze populaire VR-bril is in 2016 uitgebracht op de markt. Twee jaar eerder, in 2014, had Facebook het bedrijf Oculus VR al overgenomen.

Het stelen van intellectueel eigendom van kleinere bedrijven door grote bedrijven komt vaker voor. Er lopen rechtszaken die jaren duren en uiteindelijk eindigen met enorm hoge schadevergoedingen aan de aanklagers.

Een meisje met Virtual Reality bril op met een Facebook logo als achtergrond.

Eén van de eisen van ZeniMax was dat Facebook geen programmeercode mocht gebruiken voor de Oculus Rift. Dit zou geen hele grote gevolgen hebben. Door dit verbod zouden een aantal games niet meer gespeeld kunnen worden op de VR-headset Oculus Rift. Deze eis is echter geen onderdeel van de schikking, waardoor dit verbod er niet zal komen.

De schikking was in eerste instantie een schadevergoeding van 500 miljoen dollar. Dit was in januari 2017 al besloten. Hier was Facebook het niet mee eens en besloot om in hoger beroep te gaan na deze beslissing. Na hoger beroep is dit bedrag verlaagd naar 250 miljoen dollar. Dit is nog steeds een enorm hoog bedrag natuurlijk. Het uiteindelijke bedrag is bepaald door de federale rechtbank in Texas, Amerika, in juni 2018.

Wat vind jij van de schikking van 250 miljoen dollar? Is het een te groot bedrag of krijgt Facebook wat ze verdient hebben? Laat het ons weten in de reacties!