Volgens onderzoekers zal virtual reality een zeer populair hulpmiddel worden om van hoogtevrees af te komen. Hoe ziet dat er dan uit? En zijn de mogelijkheden om angsten te overwinnen dan niet eindeloos?

Mensen met hoogtevrees kunnen met behulp van virtual reality een situatie simuleren dat ze op grote hoogte staan. Zo kunnen ze wennen aan de hoogte, zonder dat ze daar daadwerkelijk moeten staan. In de simulatie kunnen mensen bijvoorbeeld over een hoge touwbrug lopen en zichzelf vasthouden aan touwen aan de zijkanten. Virtual reality zou ervoor kunnen zorgen dat angsten worden overwonnen.

Overwin je hoogtevrees virtueel.

Naast hoogtevrees zijn er heel veel andere veelvoorkomende angsten. Een hele herkenbare is de angst voor spinnen. Terwijl deze beestjes eigenlijk helemaal niks doen zijn ontzettend veel mensen bang voor spinnen. Ik ben er ook één van. Met virtual reality kun je proberen van deze angst af te komen.

Een ander voorbeeld dat de onderzoekers gaven was de angst voor openbare ruimtes. Veel mensen vinden dit heel eng en gaan daardoor liever niet de deur uit, of ze durven het zelfs helemaal niet meer. Met virtual reality kun je door een supermarkt lopen, over straat of bijvoorbeeld door een park. Zo kun je in kleine stapjes wennen aan het idee zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets gebeurd.

Loop door een supermarkt om te wennen aan openbare ruimtes.

Een andere angst waar ik zelf nog aan denk is vliegangst. Nog een veelvoorkomende angst die moeilijk is om te overwinnen. Voor iemand met vliegangst is er normaal gesproken geen manier om het in kleine stappen aan te pakken. Bovendien is er geen mogelijkheid om snel te stoppen als het teveel wordt. Met virtual reality zou je een hele vlucht kunnen namaken. Niet in de cockpit dan uiteraard, maar gewoon op een passagiersstoel. Je kunt naar buiten kijken, het cabinepersoneel loopt langs en je hoort de geluiden die je tijdens een echte vlucht ook zou horen. Het voordeel is dat mensen uit de vlucht kunnen stappen wanneer ze willen en zo kleine, rustige stapjes kunnen zetten om hun angst te overwinnen.

Om een angst volledig te overwinnen zul je uiteraard uiteindelijk ook in het echt stappen moeten zetten. Hoewel ik niet weet of ik het zelf wel zou willen proberen met spinnen denk ik dat het voor veel mensen deze manier van virtual reality een grote stap in de goede richting zou kunnen zijn. Zou jij willen proberen om van je angsten af te komen met virtual reality? Laat het ons hieronder weten in een reactie!