EDUCATIE

Alles over virtual- en augmented reality op het gebied van educatie.

Virtual Reality operaties in Amsterdam.

In Amsterdam kunnen specialisten en chirurgen tegenwoordig operaties oefenen met behulp van virtual reality. Dit is mogelijk door het AMC en het VUmc. Verwacht wordt dat de specialisatie van chirurgen hierdoor minder lang dan de hoge zes jaar zal duren. Bovendien biedt het nieuwe kansen voor chirurgen in ontwikkelingslanden.

Simpele operaties oefenen

Vanaf de opening kunnen er elk jaar ongeveer 3.000 artsen operaties oefenen. Het centrum heet het ASC, Amsterdam Skills Centre for Health Sciences. Artsen over de hele wereld kunnen naar dit internationale centrum komen om operaties in virtual reality te oefenen.

Op dit moment is het echter alleen nog maar mogelijk om eenvoudigere operaties te oefenen. Bijvoorbeeld een operatie aan de knie of een keizersnede. Het zal nog even duren voordat het centrum ingewikkeldere operaties kan gaan oefenen, maar gehoopt wordt dat er in de toekomst ook bijvoorbeeld hartoperaties geoefend kunnen gaan worden. Uiteraard zullen de beginnende chirurgen ook nog wel in de echte wereld moeten oefenen voordat ze het allemaal zelfstandig mogen uitvoeren.

Foto van een operatie met chirurgen

Waarom is dit nodig?

Chirurgen moeten veel oefenen voordat ze echt gespecialiseerd zijn aan zelfstandig aan de slag kunnen. Eerst moeten ze afwachten tot de nodige operaties voor de specialisatie voorbij kwamen. Met virtual reality kunnen de chirurgen op elk moment van de dag een operatie oefenen en zijn hierdoor niet afhankelijk van de hoeveelheid patiënten.

Ontwikkelingslanden

Het ASC wil deze technologie niet alleen voor eerste wereld landen beschikbaar stellen. Het plan is om ook een snelle opleiding te ontwikkelen tot basischirurg speciaal voor ontwikkelingslanden. Volgens dit plan kunnen beginnende chirurgen hiermee binnen één jaar eenvoudige operaties leren die ze in bijvoorbeeld Afrika kunnen uitvoeren.

Niet voor consumenten

Ben je teleurgesteld dat jij deze operaties niet kan oefenen in een virtuele wereld? Geen zorgen! Het computerspel Surgeon Simulator zorgt ervoor dat jij nu ook een chirurg kan worden. Neem het spel wel met een korreltje zout, want heel realistisch is het niet. De operaties kloppen niet altijd helemaal. Echter zal het wel voor heel wat uurtjes plezier zorgen!

Is deze nieuwe technologie een goede aanwinst voor beginnende chirurgen of is het weggegooid geld? We zijn benieuwd wat jij hier van vind. Laat hieronder je reactie achter!

Hoe pas je Virtual Reality in de klas toe?

Het zal je vast niet ontgaan zijn. Je bent leerstof aan het uitleggen en de leerlingen letten niet op, ze zijn bezig met andere dingen, zoals op hun mobiel zitten of tekeningen maken in hun schrift. Hoe kan je de aandacht erbij houden wanneer je iets aan het uitleggen bent?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat een mens onthoudt door: 10% wat je hoort, 20% wat je leest en 90% door te ervaren. Dit zal je vast wel herkennen, pas wanneer je een fout maakt of het echt gaat doen, leer je ervan. Dit geldt hetzelfde voor de leerlingen op de basisschool als zowel de middelbare school. Door er intensief mee om te gaan en de kinderen iets te laten doen, onthouden zij het beter.

Het is bewezen dat zodra je iets ‘ervaart’ het sneller leert dan zodra je iets leest, hoort of leert uit een boek. Dit heeft te maken met bepaalde gebieden in je hersenen. Door gebruik te maken van Virtual Reality worden dezelfde gebieden in je hersenen geactiveerd als wanneer je het in het echt meemaakt. Je kan ook wel zeggen dat het Virtual Reality voor jou echt Reality lijkt.

Ik zie je al denken? Maar hoe kan ik dit doen bij bijvoorbeeld geschiedenis? Eigenlijk kan dit best simpel. Je bent aan het uitleggen over het Romeinse Rijk of over de Tweede Wereldoorlog of een andere gebeurtenis in de geschiedenis. In plaats van te vertellen en te laten leren, kun je met Virtual Reality teruggaan naar die tijd. Hoe zag een dorp er op dat moment uit? Hoe leefden zij? Dit kan bijvoorbeeld met Tarraco VR. Dit is een app waarmee je huidige steden, kunt terugtoveren naar hoe het er toen uitzag.

Leren met VR

Maar ook de lessen als Techniek, Natuur of Aardrijkskunde zijn geschikte lessen om Virtual Reality toe te passen. Eigenlijk is elk vak geschikt. Sta boven op de Eiffeltoren of neem een kijkje in een vulkaan of loop door de jungle en ontdek welke dieren en planten daar leven.

Er zijn inmiddels heel veel apps te downloaden met elk hun eigen educatieplatform. Het enige wat je verder nodig hebt is een VR-bril, deze zijn verkrijgbaar in goedkopere en duurdere varianten en natuurlijk een mobiel. Zou jij virtual reality in de klas willen gebruiken? Laat het weten in de reacties!